Wat is het verschil tussen Hiv en Aids?

Iemand die Hiv heeft, zal niet direct Aids hebben. Aids krijg je pas in een veel later stadium. Op het moment dat je aids krijgt is je immuunsysteem verzwakt waardoor je vatbaar bent voor andere aandoeningen. Dan pas heb je aids. Met hiv is goed te leven wanneer de medicijnen aanslaan.
OUR ADVICE FOR YOU

How can I get over my fear of the dentist?

Hiv is een virus dat je immuunsysteem verzwakt

Als je hiv hebt wordt je afweersysteem verzwakt in je lichaam. Wanneer dit gebeurt kun je niet meer goed ziekteverwekkers bestrijden. Als je hiv hebt blijft dat altijd in je lichaam na een infectie. Met hiv-remmers kun je lang en gezond leven. Je kunt hiv voorkomen door veilig seks te hebben maar je kunt ook besmet raken door besmet bloed of besmette naalden bijvoorbeeld.

Hiv krijg je niet door tongzoenen of handen schudden. Ook niet wanneer je iemand een knuffel geeft met hiv. Je kunt ook geen hiv oplopen door wc-brillen. Je kunt gerust met iemand omgaan die hiv heeft. Knuffelen mag zelfs. Je moet alleen uitkijken met onveilige seks of bloedcontact.

Wanneer wordt er gesproken over Aids?

Hiv is het virus waarmee je besmet wordt wanneer je onveilig seks hebt of in contact komt met besmet bloed. Als je hiv hebt krijg je niet altijd klachten. Er wordt pas over Aids gesproken wanneer het virus zich verder ontwikkeld en je ernstig ziek wordt van het virus. De mensen met aids krijgen ziektes die zeldzaam zijn.

Dat komt omdat het afweersysteem niet meer werkt en afgezwakt is. Hoe snel het ziekteverloop gaat van aids is afhankelijk van je leefstijl en andere dingen. Je kunt dan denken aan gezonde voeding, de leefomstandigheden en je eigen gezondheid. Het ligt ook aan de persoon zelf en zijn immuunsysteem.

Het verschil tussen hiv en aids

Met hiv kun je een lang en gezond leven leiden met medicijnen. De aids kan voorkomen worden wanneer de hiv-remmers goed hun werk doen. Het wordt pas aids wanneer je echt symptomen krijgt van aids en je goed ziek wordt.

Je hebt aids pas als de afweer ernstig is aangetast. Tegenwoordig hoef je met aids niet te sterven. Je kunt toch nog leven met aids. Er sterven mensen door aids, maar dan komt het omdat ze geen medicijnen hebben of kunnen krijgen. Je kunt niet voorkomen dat mensen sterven aan aids. Tegenwoordig kan iedereen met medicijnen nog lang en gezond leven.