Is Aids te genezen?

Er zijn verschillende doorbraken geweest in de aidsbestrijding. Echter is hiv nog niet te genezen. Dat wil niet zeggen dat je niet kunt leven met aids. Met de juiste medicijnen en een intensieve therapie kun je een lang en gelukkig en vooral gezond leven leiden.

Het hiv-virus kun je niet genezen

De besmetting met hiv kun je niet genezen. Je kunt wel behandeld worden voor het virus met een combinatie van medicijnen en intensieve therapie. Steeds komen er betere medicijnen om hiv te behandelen. De levensverwachting van mensen wordt steeds langer wanneer de medicijnen goed aanslaan. Mensen die besmet zijn met aids kunnen bijna net zo lang leven als mensen zonder het hiv-virus.

Welke medicijnen worden gebruikt bij hiv?

De medicijnen die worden gebruikt voor de hiv besmetting zijn hiv remmers. Als je een hiv remmer hebt, gebruik je een middel dat de vermenigvuldiging van hiv in je lichaam tegengaat. Een hiv remmer damt de verspreiding in. Het hiv in je lichaam vermenigvuldigt zich in meerdere stappen die steeds worden herhaald. Een hiv-remmer kan sommige stappen blokkeren waardoor het hiv zich niet kan vermenigvuldigen.

Er zijn wel 20 soorten hiv-remmers die verdeeld zijn in vijf groepen. De hiv-remmers kunnen gebruikt worden in diverse combinaties om zo het hiv af te remmen. Hiermee kan aids worden voorkomen wanneer de medicijnen aanslaan. Je zult dan niet zo snel klachten krijgen wanneer het behandeld wordt.

Hiv is niet te genezen maar wel goed te behandelen

De mensen die succesvol zijn behandeld met hiv-remmers hebben geen virus meer in het lichaam dat aantoonbaar is. Ze kunnen het virus dan ook niet meer overdragen. De hiv infectie kan goed worden behandeld door de medicijnen waardoor het virus niet meer te meten is in het bloed. Het hiv virus is nog wel in het lichaam aanwezig maar in kleine mate waardoor het ondetecteerbaar is.

Dit heeft een aantal voordelen wanneer het niet meer te meten is in het bloed. Je loopt minder risico op ziektes door het hiv. Je hebt een laag risico op andere ziekten. Je kunt dan denken aan hart- en vaatziekten. Het hiv-virus kun je niet meer overdragen bij seksueel contact.

Wat als medicijnen niet meer werken voor aids

Wanneer de medicijnen niet meer werken voor de hiv besmetting of aids kun je een andere combinatie van hiv remmers gebruiken. Er wordt gekeken welke combinatie voor je werkt bij hiv.