Hoe krijg je aids?

Aids krijg je pas op het moment dat het afweersysteem van je lichaam minder wordt. Je wordt vatbaar voor allerlei ziekten, infecties en aandoeningen. Bij de diagnose hiv heb je nog geen aids. Pas bij klachten wordt er gesproken over aids.

Hoe krijg je hiv?

Voordat je aids hebt moet je besmet raken met het hiv-virus. Je kunt besmet raken met dit virus door bloed, vaginaal vocht, sperma van iemand die besmet is met dit virus. Het virus kan overgedragen worden op verschillende manieren. Een van de manieren waardoor het overgedragen wordt is onveilige seks. Als je seks hebt zonder condoom kun je het hiv-virus oplopen. Het kan door orale seks, vaginale seks en door anale seks gebeuren.

Je kunt ook besmet raken door besmet bloed van een ander. Als je in aanraking komt met besmet bloed kun je het hiv-virus krijgen. Drugsgebruikers kunnen hiv oplopen door besmette naalden wanneer ze deze van elkaar gebruiken. Een moeder die hiv heeft kan de ziekte overdragen aan haar ongeboren kind. Dit kan tijdens de zwangerschap, tijdens de bevalling maar ook door het geven van borstvoeding.

Hoe krijg je de diagnose aids?

Als je besmet bent met het hiv-virus kan het zijn dat je niet meteen last krijgt van klachten. Pas als klachten optreden is er sprake van aids. Aan het begin zul je lichte griepklachten krijgen. Het kan zijn dat je dan pas weken, maanden of jaren later zelfs pas weer nieuwe klachten krijgt. Als je aids hebt wordt je afweersysteem aangetast. Dit zorgt ervoor dat je sneller vatbaar bent voor allerlei aandoeningen. Je lichaam wordt zwakker erdoor waardoor je erg ziek wordt.

Kun je aids voorkomen?

Als je hiv hebt betekent dit dat het niet te genezen is. Echter als je erop tijd bij bent kun je behandeld worden tegen aids. Met de juiste behandeling kan aids voorkomen worden. Tegenwoordig zijn de behandelmethodes sterk verbeterd. Men kan het aids virus nog niet doden maar door verschillende medicijnen en een langdurige behandeling die intensief is kan het bloed virusvrij worden gemaakt.

Je kunt met de medicijnen als ze goed aanslaan een lang en gezond leven leiden. Je bent dan niet meer besmettelijk. De medicijnen hebben een aantal bijwerkingen zoals misselijkheid, diarree, somberheid, een hoog cholesterol en minder zin in seks. Er is niets bekend van de werking op langere termijn. Je kunt aids voorkomen door veilig te vrijen.